När du tänkt resa till Malta och Valletta behöver du som utgångspunkt inte ta några särskilda vaccin. Det är dock ändå klokt att kontrollera med din vaccinationsmottagning innan avresa för säkerhets skull, för att säkerställa att inga rekommendationer ändrats.
Inte heller något visum behövs för att besöka landet som svensk turist. Har du tänkt befinna dig på ön i längre än 3 månader behöver du dock registrera dig hos maltesiska myndigheter.
EU-medborgare får stanna i landet under obegränsad tid utan visum, så länge registrering hos myndigheter sköts enligt ordning.
Väder och temperatur
Vädermässigt har Malta i snitt 300 soldagar per år och väldigt torra somrar. Temperaturen i landet är trots de många soldagarna relativt behaglig, genomsnittstemperaturen i maj ligger på 24,5 grader, och värmen brukar hålla i sig långt in i oktober-november.
Endast i juli och augusti brukar temperaturen överstiga 30 grader.
Januari och februari är de kallaste månaderna, och under dessa månader vill du inte åka dit som turist om det är värmen du är ute efter. Temperaturen under årets två första månader brukar ligga mellan 9-15 grader ungefär.
Malta har faktiskt också en hög havstemperatur, och du som vill ha det så varmt som möjligt när du badar ska åka dit mellan juli och september då temperaturen i havet ligger runt 25 grader.
Eluttag på Malta
Om du har tänkt ta med dig elektronik som ska laddas på Malta – till exempel din mobiltelefon eller bärbara dator – är det bra att känna till att Malta inte har samma eluttag som vi har här hemma.
Istället har de eluttag Typ G, med standardspänning 240 V. Du kommer därför behöva en eller flera adaptrar, och prisvärda reseadaptrar som fungerar i Maltas uttag hittar du till exempel här.
Språk och valuta
På Malta talas huvudsakligen två språk – maltesiska och engelska. Du kommer med stor sannolikhet även stöta på flera skandinavisktalande personer, då det är många nordiska medborgare som reser till Malta för att jobba inom till exempel casino eller kundservice.
Valutan på Malta är euro, och du kan betala med kort i stort sett överallt. Vill du ändå ta ut pengar finns det bankomater placerade med täta mellanrum på ön.
Det finns bankomater från flera olika banker och det är klokt att använda bankomater som är kopplade till välkända banker för att inte riskera dåliga växelkurser och överdrivna uttagsavgifter.
De två största bankerna på Malta är Bank of Valletta och HSBC Bank Malta.
Ambassader och viktig information
På Malta finns ingen svensk ambassad. Behöver du hjälp med något ska du istället vända dig till det svenska konsulatet som ligger på 19 Zachary Street i Valletta. Telefonnumret dit är +356 25 69 17 90.
Råkar du ut för en olycka eller behöver akut hjälp är det istället nödnumret du ska ringa, och precis som i Sverige har också Malta nödnummer 112.
Övrig information värd att känna till
- Du behöver inte ställa om klockan när du reser till Malta. Det är inte någon tidsskillnad mellan Sverige och Malta.
- Det är precis som i Sverige förbjudet att prata i telefonen när du kör bil om du inte använder handsfree.
- Malta använder sig av vänstertrafik.
- Landskoden till Malta är +356. Dvs det är det nummer du ska ange innan det lokala numret för att ringa till Malta.
- Badskor kan vara klokt att nyttja vid bad, då sjöborrar och fiskar med giftig gadd kan ligga gömda under sanden.
- Kranvattnet går som regel bra att dricka, men smakar inte alltid särskilt bra. Vatten på flaska kan därför vara att föredra.
- Solskydd är klokt att nyttja för att undvika att bli bränd av solen, då solens strålning är starkare på Malta än i Sverige.
- Sjukvården på Malta är av generellt hög standard. Glöm inte att se över att du har en reseförsäkring och att ta med ditt blåa EU-kort för att få smidig hjälp om olyckan är framme.