Sevärdheter & utflykter

Sevärdheter & utflykter

Malta är en ö med en hel del intressanta besöksmål att erbjuda sina besökare. Även om ön kanske är mest känd för sitt välbesökta partydistrikt, finns det långt mer än så att sysselsätta sig med som turist på soliga Malta.

Sevärdheter

Malta har en lång och intressant historia, vilket gör att här finns många sevärdheter att besöka. Framförallt är det kanske huvudstaden Valletta som har en lång lista av historiska monument och kulturella evenemang att uppleva, men även på ön i stort finns många intressanta historiska platser att besöka.

Också de närliggande öarna med sin fantastiska natur är väl värda ett besök.

Våra tips

 • Arkeologimuseet i Valletta – här hittar du en omfattande utställning av arkeologiska föremål.
 • Krigsmuseet i Fort Sant Elmo – ett tips är att besöka på söndagar, då de anordnar rekonstruktioner av forna militärparader, i tidsenliga dräkter.
 • Medeltidsstaden Mdina – Maltas välbevarade medeltidsstad är som en tidsresa att besöka. Väl på besök i staden får du heller inte missa det skräckfyllda muséet Mdina Dungeons (obs. ej lämpat för barn).
 • Blue Lagoon – denna vackra kristallklara lagun ligger belägen på ön Comino och är ett populärt besöksmål. Comino ligger mellan Malta och grannön Gozo.
 • Marknaden i Marsaxlokk – en otroligt gemytlig marknad belägen precis invid vattnet i den lilla fiskebyn Marsaxlokk. Marknaden håller öppet på söndagar, men denna pittoreska by är väldigt mysig att besöka alla dagar i veckan.
 • The Malta Experience – om du befinner dig i Valletta och är intresserad av Maltas historia är det ett måste att besöka Johanniterriddarnas gamla sjukhus. I detta kan du ta del av en magnifik videoshow som guidar dig genom Maltas 7 000 år långa historia.
 • Citadellet på Gozo – denna fästning innehåller mängder av historia, och uppfördes efter turkiska piraters härjningar av Johanniterriddare år 1565. Ända fram till år 1637 var det lag på att invånarna på Gozo varje natt skulle sova innanför fästningens murar.
 • Hagar Qim Tempel – är du intresserad av fornhistoria får du inte missa detta monument. Hagar Qim Tempel är världens äldsta stenkonstruktion skapad av människor. Templet byggdes runt 3 600-3 200 f.Kr – det vill säga hela 1 000 år innan pyramiderna! Detta är också ett av de världsarv som finns på UNESCO:s lista.
 • Grandmasters Palace i Valletta – ett storslaget palats med anor långt bak i tiden. Inhyser idag det maltesiska parlamentet, och har tidigare haft bland annat generaler, presidenter och stormästare som boenden i den majestätiska byggnaden.
 • Casa Rocca Piccola – i Valletta har du chansen att få se hur det ser ut i ett äkta adelshem. Casa Rocca Piccola är bebott, och har över 50 rum. Vissa av dessa är öppna för allmänheten att besöka, och här hittar du bland annat exklusiv konst, antikviteter, dekorationer, en otroligt fin samling av dräkter samt en restaurang.
 • De underjordiska katakomberna – Både St. Paul och St. Agata har underjordiska katakomber du kan besöka
 • Hal Saflieni Hypogeum – denna underjordiska gravkammare ligger belägen under byn Paola, strax utanför Valletta, och är ett av UNESCO:s världsarv. Vill du besöka Hypogeum bör du säkra din entrébiljett i god tid, eftersom det endast släpps in ett visst antal besökare varje dag

Transport till utflyktsmål på Malta

Till de flesta av utflyktsmålen går det buss, och denna är väldigt billig att åka med – ungefär 15-20 svenska kronor per person, enkel resa. Märk väl att bussarna ofta är fulla och varma, så vill du vara säker på att färdas bekvämt till ditt utflyktsmål rekommenderas hellre taxi (bokas enkelt via den maltesiska taxiappen Bolt). Också taxi är relativt billigt och beroende på resmål brukar det kosta mellan 150-250 kr – många av turistmålen körs med fasttaxa.

Gozo

Vill du besöka den närliggande ön Gozo, kan du enkelt ta färjan över från hamnen Cirkewwa på Malta. Färjan avgår ungefär två gånger i timmen, och du kan enkelt hålla koll på avgångar genom att ladda ned appen Gozo Channel.

Denna färja tar dig även till ön Comino, och den hållplats du ska kliva av på heter på San Niklaw Bay.

Biljetten kostar ungefär 50 svenska kronor per person (ca 150 kr om du har bil med) och resvägen över tar ganska precis 25 minuter.