Resa runt på Malta

Resa runt på Malta

Att ta sig runt i Valletta och på Malta överlag är relativt smidigt. Ön är inte jättestor, och vägnätet är bra utbyggt. Du får dock inte vara stressad, för det kan ta tid att ta sig runt.

Resa med buss på Malta

Här finns ett väl utbyggt bussnät med nya och fräscha bussar, där biljetterna är väldigt billiga. En bussbiljett kostar mellan 15-20 svenska kronor och är giltig i 2-3 timmar beroende på resmål.

Även om bussarna är fräscha och moderna kan vissa av dem ibland sakna AC, vilket gör att det kan bli varmt. Under sommaren är det fler turister på ön, vilket gör att bussarna ofta är fulla. En liten handfläkt och en vattenflaska eller två är därför klokt att ta med i ryggsäcken.

Behöver du vara i tid någonstans rekommenderas att ta en tidigare buss, eftersom de ofta är försenade.

Överlag rekommenderas det dock att resa med buss, eftersom det är kostnadseffektivt. Biltrafiken i landet är dessutom ganska hetsig, vilket innebär att du som sävlig svensk kan få en smärre chock av kulturkrocken.

Var uppmärksam på att ficktjuvar kan ta tillfället i akt på trånga bussar.

Resa med hyrbil på Malta

Vill du ändå ge dig på att resa med bil på Malta bör du veta att även om trafikregler finns i landet, tar invånarna inte alls lika hårt på dem som här i Sverige. Blinkers används sällan, tutan används desto mer. Här tutas det för att hälsa på grannen, för att förvarna om att man kommer i trånga gränder, för att visa att man är arg på vägsnigeln framför och så vidare.

Hastighetsbegränsningar ses av många som ett lägsta riktmärke, och blixtlåsprincipen kan du glömma. Därför uppstår det också ofta köer i trafiken. Du bör också vara medveten om att det i Malta är vänstertrafik.

Det finns goda möjligheter att hyra bil på Malta, biluthyrningslokaler finns placerade på flera ställen på den lilla ön, och välkända aktörer så som Hertz, Avis och Europcar huserar här. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för bra pris på hyrbilar.

Resa med taxi på Malta

Att åka taxi på Malta är ett bra och säkert alternativ om du inte vill åka buss. Det är heller inte särskilt dyrt, till exempel kostar en resa från flygplatsen till St Julians ungefär 200 kr, och resan tar ca 20-30 minuter.

Det smidigaste sättet att beställa taxi på Malta är genom att ladda ned taxiappen Bolt. I denna räcker det med att beställa bara några minuter innan du behöver taxin.

Transfer till och från flygplatsen finns med såväl buss, taxi som privat. Vi rekommenderar Flygtransfer.nu för aktuella alternativ.

Sightseeingbuss på Malta

Om du vill åka med en sightseeingbuss på Malta så är det en väldigt prisvärd upplevelse. Bussarna är så kallade hop-on-hop-off bussar, och för 15 euro per dag (10 euro för barn) får du kliva av och på vid så många hållplatser du vill.

Väl på bussarna har du möjlighet att låna ett par hörlurar för att lyssna på information om de sevärdheter ni passerar. Engelska finns som valmöjlighet i alla turistbussar, men i de nyare bussarna kan du faktiskt även lyssna på informationen på svenska.

Bussarna avgår ungefär en gång i halvtimmen, och det finns tre olika turer: Blå bussar täcker norra delen av ön, röda bussar täcker södra delen av ön, och övriga bussar tar en tur till grannön Gozo.