Matkultur på Malta

Matkultur på Malta

När du ska äta och dricka på Malta har du en trevlig upplevelse att se fram emot. Matkulturen här är väldigt god, och variationen är bred. Inspiration har hämtats till stor del från det italienska köket, men också från de länder som tidigare belägrat landet.

Eftersom landet omgärdas av vatten på alla sidor, är fisk ett naturligt inslag i maten, och när det gäller fiskrätter kan malteserna sin sak. Du kan få fisk serverat i oändliga variationer och kreationer, och var inte rädd för att testa något nytt i fiskväg när du är på Malta – det är otroligt gott.

Också kanin är lite otippat ett vanligt inslag i deras matlagning, och faktiskt är deras nationalrätt en kaningryta

Att äta på restaurang på Malta

Restauranger finns det gott om på den lilla ön, och det brukar inte vara några problem att hitta någonstans man vill äta. Om du däremot har sett ut en specifik restaurang du vill äta på kan det vara klokt att reservera bord på förhand för att vara säkra på att ni får plats direkt.

Standarden på den maltesiska maten är generellt hög, och det finns ingen maträtt som svenskar avrådes från att beställa – tvärs om är det bara att botanisera och njuta av det maltesiska köket under din resa.

Dricks och priser

Det finns inte något krav på att lämna dricks, men precis som i många andra länder tolkas det som att ni är missnöjda med maten om ingen dricks lämnats. Om du vill visa din uppskattning är tio procent av notans kostnad standard att lämna i dricks. Ibland kan restaurangen själva ta ut dricks, och denna står då inkluderad i notan som serviceavgift.

Prismässigt ligger kostnaden för att äta på restaurang något lägre än i Sverige.

Vad får man inte missa i matväg på Malta?

När du befinner dig på Malta finns det vissa klassiska rätter som du inte vill missa om du vill ta del av det inhemska köket.

Några av de klassiska maltesiska maträtterna är:

  • Bragioli – en slags rullader gjorda på oxkött, fyllda med ägg, brödsmulor, bacon och vitlök.
  • Lampuki – en fisk som är vanligt förekommande i vattnen kring Malta. Äts ofta i paj.
  • Ravjul – en typ av maltesisk ravioli fylld med ricottaost och färsk persilja.
  • Timpana – en maltesisk lasagne, men med lager av smördeg istället för pasta.
  • Pastizzi – en typ av piroger, vilka är fyllda med ricottaost och ägg, ärtmos, eller kött och ansjovis.

Du bör också prova landets getost, vilket är en av dess stora stoltheter. Den gör sig otroligt bra tillsammans med honung.

Du som vill känna dig riktigt inhemsk bör också prova på deras speciella dryck Kinnie. Detta är en maltesisk dryck som är gjord på citrusfrukter och 18 olika örter.

Kinnie är en typ av läsk och den är alkoholfri. Den brukar endast uppskattas av invånarna själva, men är nästan ett måste att ha provat på när man befinner sig på ön.

Även öl och vin produceras lokalt, och vill du prova på maltesisk öl är Cisk, Farson’s Blue Label och Hopleaf Lager tre alternativ du bör spana in. Cisk är det mest vanliga alternativet, vilket serveras i stort sett överallt. Det är Maltas lokala lageröl. Farson’s Blue är ett något mörkare öl, och Hopleaf Lager är en kvarleva från den brittiska kolonisationen och bryggs på humle.

Landet har också tre stora vinproducenter, vilka är:

  • Meridiana Wine Estate
  • Delicata Winery
  • Marsovin

Det finns möjlighet att på Malta besöka vingårdar, och där kan du få avnjuta vinprovning med inhemska delikatesser så som ostar och charkuterier.