Resa till Valletta

Resa till Valletta

Att resa till Valletta från Sverige kan göras på flera olika sätt. Det går bland annat att resa via flyg och bil, men även tåg funkar om du är lite pysslig av dig. Eftersom Valletta ligger på Malta, som ju är en ö, kommer du om du åker bil eller tåg också att behöva inkludera kostnad för färja i din beräkning.

Att resa till Valletta med flyg

Att flyga till Valletta från Sverige går alldeles utmärkt. SAS har direktavgångar både från Stockholm och från Köpenhamn. Även Ryanair har direktavgångar till Malta, och dessa avgår då från Skavsta.

För den som föredrar att resa från den norska flygplatsen Gardermoen går det flyg också därifrån till Valletta.

Restiden för att flyga från Sverige till Malta brukar ligga på lite under fyra timmar.

Med lite tur kan du ibland hitta någon riktigt billig flygbiljett, men i andra fall får du räkna med att det kostar runt 2 000 svenska kronor per person enkel väg.

Att resa till Valletta med bil

Om du föredrar att bila ned genom Europa kommer du behöva åka färja sista biten. Det smidigaste alternativet är då att ta färjan från Catania på Sicilien, vilket ger en resväg över vattnet på ungefär 1 timme och 45 minuter. Priset för 2 vuxna och en bil ligger på ungefär 3 500 kr.

Att resa till Valletta med tåg

Det går att resa till Valletta med tåg, men du behöver ha i åtanke att det inte går någon järnväg över Medelhavet till Malta, så där måste du åka färja. För tågresor genom Europa är det kanske enklast att använda ett Interrailpass.

Personfärja från Catania till Valletta tar 1 timme och 45 minuter, och kostar strax över 1 700 kr för två passagerare.

Att tänka på vid val av resväg

  • Om du reser med flyg så var noga med att kontrollera restiden. Annars kan du med lite otur hamna på ett flyg med flera mellanlandningar som tar dig över ett dygn att komma fram.
  • Om du reser med bil så tänk på att flera länder har vägavgifter. Att ignorera dessa kan bli dyrt och du bör därför kontrollera kraven för varje land på förhand, så du vet vad som gäller.
  • Reser du med ett Interrailpass, så kom ihåg att vissa tåg kräver förbokning för att du ska få resa med. Denna bokning medför en extra avgift som inte är inkluderad i ditt Interrailpass.
  • Färja avgår ofta endast en till två gånger per dygn, så ha med dess avgångstid i beräkningarna när du planerar din resa.